Belg droomt van ecologisch renoveren, maar doet het (nog) te weinig

  • De Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag, maar de stijgende inflatie en de energiecrisis zetten een rem op de aankoopplannen voor een nieuwe woning.
  • De renovatiemarkt evolueert daarentegen eerder positief. Energie-efficiëntie is de op een na belangrijkste motivator om te renoveren, na het verbeteren van het wooncomfort. Dat laatste houdt meestal verband met beperktere investeringsbedragen.
  • Een groot aantal Belgen geeft aan dat ze bij nieuwe investeringen prioriteit zouden geven aan de energie-efficiëntie van hun woning, en er bestaan verschillende oplossingen om hen daarbij te helpen.

Brussel, 20 maart 2023 – De afgelopen week vond in Brussel de editie 2023 van de bouw-, renovatie- en inrichtingsbeurs Batibouw plaats. Een studie1 die Profacts in opdracht van Crelan en AXA Bank voor deze gelegenheid uitvoerde, werpt een blik op de vastgoedinvesteringen en -ambities van de Belgen. Ondanks de Belgische droom om een eigen woning te bezitten, laten de inflatie en de energiecrisis zich voelen: 44% van de respondenten zegt hun aankoop- of renovatieprojecten uit te stellen of af te blazen bij gebrek aan middelen en het aantal respondenten dat aangeeft hun woning in 2022 te hebben gekocht (26%) is bijna gehalveerd ten opzichte van 2020 (43%). Al geven Belgen voorrang aan renovatiewerken om hun wooncomfort te verbeteren, ze willen tegelijkertijd hun uitgaven beperken. De wil om ecologisch te renoveren is echter sterk aanwezig, zoals blijkt uit de cijfers van de enquête.

De Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag

Ondanks deze moeilijke tijden hechten de Belgen nog steeds veel belang aan onroerend goed. De cijfers spreken voor zich: 72% van de respondenten bezit minstens één woning. Mensen die in Vlaanderen wonen, bezitten vaker een eigendom (76%), vergeleken met Wallonië (68%) en Brussel (61%). Van de bevraagde eigenaars bezit 17% zelfs twee of meer woningen, meestal verhuurd of gebruikt als hoofdverblijf voor familieleden. Cohousing is ook populair, vooral bij jongeren tussen 18 en 24 jaar, van wie 36% voor deze optie kiest.

Energieklasse wordt steeds belangrijker bij de aankoop van een woning ...

Als rechtstreeks gevolg van de energiecrisis en de inflatie getuigen de bevraagde Belgen begin 2023 van een toenemende aandacht voor de energie-efficiëntie van de woning die ze overwegen te kopen. Zo is de energieklasse van de woning het op twee na belangrijkste aspect voor zij die van plan zijn de komende drie jaar te kopen (15%). Dit aspect wordt voorafgegaan door de aanwezigheid van een tuin (19%) en door de ligging (36%), die voor toekomstige kopers de belangrijkste prioriteiten zijn.

... en voor de renovatiewerken die de Belgen wensen uit te voeren

Volgens de resultaten van de enquête zou 39% van de huiseigenaren bij nieuwe investeringen prioriteit geven aan de energie-efficiëntie van hun woning, tegenover 35% vorig jaar. Wanneer de vraag “Stel dat u vandaag 20.000 euro beschikbaar had om te investeren in uw huis, wat zou u daarmee doen?” wordt gesteld, staan het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp of betere isolatie, bovenaan de lijst. Dure en energieverslindende investeringen, zoals de installatie van een zwembad, daarentegen, staan logischerwijs onderaan.

Ondanks de ambities die de respondenten uiten op het vlak van ecologische renovatie, zijn de renovatiewerken die effectief worden uitgevoerd meestal gericht op de verbetering van het wooncomfort (62%). Energie-efficiëntie is de op een na belangrijkste reden om de woning te renoveren (53%). Daarbij is een regionaal verschil op te merken: 59% van de inwoners van Vlaanderen zegt dat energie-efficiëntie de belangrijkste reden is achter recente renovaties, tegenover 45% in Wallonië. Op de vragen “Welke renovaties heeft u de afgelopen drie jaar uitgevoerd?” en “Welke renovaties bent u van plan de komende drie jaar uit te voeren?” worden vooral kleinere werken genoemd die gericht zijn op het verbeteren van het wooncomfort (behang, verf, keuken, enz.).

Er bestaat dus een kloof tussen het ideaal van de Belgen en de werkelijkheid: uit de enquête blijkt dat Belgen steeds meer belangstelling hebben voor het optimaliseren van de energie-efficiëntie van hun woning, maar ze voeren vooral renovatiewerken uit om hun comfort te verbeteren, ten koste van bepaalde ecologische renovaties, die vaak duurder zijn. In Wallonië beschouwt 80% van de respondenten werken gericht op een verbeterd wooncomfort als prioritair.

Joris Cnockaert, Chief Commercial Officer van Crelan en AXA Bank, verduidelijkt: “Belgen vinden ecologisch renoveren heel belangrijk. Maar er blijkt toch een drempel te zijn. Bij Crelan en AXA Bank vertaalt het toegenomen belang van duurzame renovaties zich in een verdubbeling van het aantal afgesloten groene renovatieleningen. De studie toont aan dat er nog ruimte voor verbetering is en als bank willen wij een actieve rol opnemen in de transitie naar een duurzamere vastgoedmarkt. Daarom bieden wij leningen die specifiek voor energiezuinige investeringen worden aangegaan aan een gunstiger tarief aan. Zoals uit de cijfers blijkt, zijn deze formules steeds meer in trek bij onze klanten.”

Er zijn oplossingen

De Belgen kijken met gemengde gevoelens naar hun koopkracht op de vastgoedmarkt. De helft van de respondenten denkt dat het vandaag moeilijker is dan dezelfde periode vorig jaar om een aankoop te doen en 35% denkt dat de situatie de komende drie jaar nog zal verslechten.

Ondanks deze eerder sceptische kijk op de toekomst benadrukt Joris Cnockaert: “Er bestaan verschillende oplossingen voor de Belgen om te investeren in vastgoed met behoud van levenscomfort. Bij Crelan en AXA Bank bieden we bijvoorbeeld de groene lening op afbetaling aan voor kleinere bedragen tegen een betaalbare prijs. We passen ons aanbod van hypothecaire leningen ook aan aan jongeren, met oplossingen op maat voor hun noden. Onze agenten informeren hun klanten ook over de bestaande aanvullende oplossingen, zoals overheidssubsidies, die een enorm potentieel bieden dat momenteel bij twee derde van de renovaties onbenut blijft. Op die manier willen we in de toekomst meer burgers aanmoedigen en in staat stellen om de nodige renovaties uit te voeren voor de verduurzaming van hun woning en onze rol als drijvende kracht in een duurzame transitie opnemen.”

 

1 Enquête uitgevoerd van 19 tot 30 januari 2023 bij een steekproef van 1.500 financieel onafhankelijke Belgen tussen 18 en 65 jaar.

 

Leo De Roeck

Senior Communication Advisor, Crelan

PB_NL_20_03_2023_Crelan-AXABank_Batibouw.pdf

PDF - 196 Kb

 

Over Crelan Groep

De financiële groep wordt gevormd door de cv CrelanCo, de nv Crelan, de nv Europabank en de nv AXA Bank Belgium. Ze neemt naar balanstotaal de vijfde plaats in van de Belgische retailbanken.

In het straatbeeld is de groep Crelan vertegenwoordigd met drie bankenlogo’s: Crelan, AXA Bank en Europabank. Crelan Groep heeft op 31/12/2022: 4.551 medewerkers (zowel personeelsleden als zelfstandige bankagenten en hun personeelsleden), 833 kantoren, 277.755 coöperatieve aandeelhouders, bijna 1,8 miljoen klanten en een balanstotaal van net geen 54 miljard euro. Daarnaast beheert de bankengroep 42 miljard euro klantendeposito’s, 13 miljard buitenbalansbeleggingen en ondersteunt ze de Belgische gezinnen en ondernemingen met 48 miljard aan kredieten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Crelan

De financiële groep wordt gevormd door de cv CrelanCo, de nv Crelan, de nv Europabank en de nv AXA Bank Belgium. Ze neemt naar balanstotaal de vijfde plaats in van de Belgische retailbanken.

In het straatbeeld is de groep Crelan vertegenwoordigd met drie bankenlogo’s: Crelan, AXA Bank en Europabank. Crelan Groep heeft op 31/12/2022: 4.551 medewerkers (zowel personeelsleden als zelfstandige bankagenten en hun personeelsleden), 833 kantoren, 277.755 coöperatieve aandeelhouders, bijna 1,8 miljoen klanten en een balanstotaal van net geen 54 miljard euro. Daarnaast beheert de bankengroep 42 miljard euro klantendeposito’s, 13 miljard buitenbalansbeleggingen en ondersteunt ze de Belgische gezinnen en ondernemingen met 48 miljard aan kredieten.